English | Türk 

 

Zwanger

Binnen onze praktijk kun je kiezen uit twee manieren van zwangerschapscontroles en begeleiding tijdens je zwangerschap.
Welke manier je ook kiest; we luisteren naar jouw ideeën en naar wat jou bezig houdt op welk vlak dan ook.

 

AANMELDEN

Voorlichting over de bevalling en meer

bekijk hier de informatie video's die Ella heeft gemaakt over o.a. bevalhoudingen en wanneer te bellen.
Bekijk hier de keuzekaarten over o.a.een stuitligging, afwachten of inleiden en meer.
Volg Ella op YouTube voor informatie en advies
Bekijk hier de folder "Jouw bevalling hoe bereid jij je voor?" van deverloskundige.nl

 

De bevalling

De bevalling is een gebeurtenis die spreekt tot ieders verbeelding: iedereen heeft er wel ideeën over. De meeste vrouwen ontdekken tijdens de bevalling dat het niet is zoals ze dachten dat het zou zijn. Bereid je voor op het “niet weten” en probeer er het beste van te maken. 
Een goede voorbereiding is belangrijk!

  • Begin zo fit mogelijk aan de bevalling; door in beweging te blijven en gezond en gevarieerd te blijven eten.
  • Neem de tijd en de moeite om tijdens je zwangerschap te ontdekken (en ook te oefenen !) wat je nodig hebt om het beste te kunnen ontspannen. 
  • Zorg voor goede ondersteuning tijdens je bevalling en bespreek met hen hoe zij jou kunnen helpen om de bevalling te volbrengen.
  • Geboorteplan: vertel ons wat je bezig houdt over de bevalling en maak een geboorteplan. Tijdens de controles zullen we de bevalling met jou en je partner bespreken.

 

 




 

 

 

In de laatste weken van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen ‘last van hun buik’.
Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit ‘rommelen’.
Dit rommelen is zeker niet voor niets. Het draagt bij aan de verweking en verzachting van de baarmoedermond. Het hoofdje van de baby gaat verder indalen en de baarmoederspier gaat oefenen voor de bevalling. Dit wordt als pijnlijk ervaren. Pijnen die met een regelmaat van tien tot vijftien minuten terugkomen, zakken vaak weer af.

In de ‘rommelperiode’ zijn de pijnen meestal op hetzelfde niveau. Na een paar uur zakken de pijnen weer af. Deze pijnen zorgen er niet voor dat de baarmoedermond opengaat, daarvoor zijn weeën nodig. Slijmverlies soms samen met een beetje bloedverlies duidt op het verlies van de slijmprop. Het is een teken dat er voorbereidingen plaatsvinden aan de baarmoedermond. Het voorspelt niet wanneer je gaat bevallen. Er zijn vrouwen die af en toe iets van de slijmprop verliezen en anderen die nooit iets van de slijmprop verliezen.
Een opvallend verschil tussen de rommelperiode en de weeën is, dat bij weeën de pijnen steeds sterker worden. De weeën komen steeds sneller terug en de weeën duren steeds langer voordat ze weer afzakken, tot ruim een minuut per wee. En de weeën komen steeds hoger in de baarmoeder totdat uiteindelijk de hele baarmoeder mee doet.

De meeste vrouwen beginnen de bevalling met weeën en bij slechts 10% begint de bevalling met het verlies van vruchtwater (breken van de vliezen).
De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Soms zijn er ook vrouwen die de weeën in de rug of in de benen voelen.
Een normale uitgerekende periode is vanaf 37 weken tot en met 42 weken zwangerschap.
Lees hier meer over het gemiddelde verloop van een bevalling in Nederland


De bevalling bestaat uit vijf fasen:

In de beginfase van de ontsluiting (de eerste vier centimeters), komen de weeën regelmatig, ongeveer elke vijf minuten. De weeën zijn nog niet echt krachtig en duren niet erg lang. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond zo zacht wordt als boter en de vorm van de baarmoedermond veranderd. De baarmoedermond heeft altijd de vorm van een “tuitje”. In deze fase verdwijnt deze vorm en wordt de baarmoeder mond “plat”. Hierna kan de baarmoedermond pas opengaan: ontsluiting.
Het verschil van geen pijn naar regelmatig pijn is voor jou een groot verschil. In het begin van deze fase is er nog geen ontsluiting meetbaar en wordt uw geduld op de proef gesteld. Zo ook het vertrouwen in jouw lichaam en het baringsproces.

In de middenfase van de ontsluiting (van vier tot acht centimeters) worden de weeën steeds sterker en daar staat tegenover dat er een grotere opening van de baarmoedermond komt (ontsluiting). De weeën komen meestal iedere twee tot drie minuten en houden één minuut aan. Je vraagt je misschien af hoe lang dit allemaal nog gaat duren. Je bent bezig je grenzen voortdurend te verleggen want, al terugkijkend op het verloop van de bevalling tot nu toe, kun je meer verdragen dan  je wellicht dacht. Na vijf centimeters kun je aftellen en dat ga je ook zeker doen. Meestal gaat de bevalling sneller na vijf centimeters. 
Warm water wordt al eeuwen gebruikt tijdens de bevalling en wellicht dat je dit in deze fase ook gaat proberen (douche of bad).

In de laatste fase van de ontsluiting komen de weeën nog korter op elkaar en zijn heel sterk. Je moet alles toelaten om de weeën zijn werk te laten doen. Volledige concentratie op bijvoorbeeld je ademhaling kan jou hierbij goed helpen. In dit stadium van de bevalling ben je minder aanspreekbaar, omdat jouw lichaam natuurlijke pijnstillers aanmaakt (endorfines). Desondanks wordt deze fase als zwaar ervaren. Intussen voel je ook goed aan dat de geboorte van je baby niet lang meer kan duren. Ergens in deze fase krijgt je drukgevoel, van onderen, tijdens een gedeelte van de wee. De baby komt met zijn hoofdje aanmerkelijk dieper en helpt mee om de laatste drie centimeters van de baarmoedermond open te duwen. Dit is de overgangsfase naar de persweeën toe. Hoe snel deze fase zal verlopen is afhankelijk van hoe snel de baby dieper komt. 
Er kan nu wat ruimer bloedverlies optreden, omdat de baarmoedermond maximaal openstaat. Het is belangrijk om te wachten op goede persdrang. Wanneer je nog geen gebruik zou hebben gemaakt van warm water dan ga je dit beslist doen in deze laatste fase waarin je, misschien, wanhopig kan gaan voelen. Wij zullen je bijstaan en je hier doorheen loodsen.

De fase van de uitdrijving (=het persen) vormt het laatste deel van de bevalling voordat de baby geboren wordt. Bij een eerste kind duurt het persen gemiddeld een uur. Bij een tweede of volgend kindje gemiddeld vijftien minuten. Soms heb je al een groot drukgevoel op je onderkant en op je darmen. Je kunt ook al volledige ontsluiting hebben maar nog geen persdrang. Het is belangrijk om te wachten op goede persdrang, omdat dan de baarmoeder helpt om de baby ermee uit te duwen. Persen op eigen kracht kan, maar gaat veel moeizamer. Het loont om het geduld te bewaren om op goede persdrang te wachten. Wij maken vaak gebruik van de baarkruk en het bad tijdens het persen. Wij hebben   heel duidelijk hetzelfde doel: zo snel mogelijk de baby geboren laten worden en wij volgen je in de baringshouding, waarin jij in staat bent om zo goed mogelijk mee te persen.

De fase van de loslating (geboorte) van de moederkoek (placenta) behoort eveneens tot de bevalling. Deze loslating van de moederkoek vindt plaats in het eerste uur na de geboorte van de baby. Enkele (na)weeën zijn nodig om de moederkoek geboren te laten worden. Iedereen ervaart het als een opluchting als ook de moederkoek “geboren” is.

Badbevalling

Bevallen in een bevalbad
Warmte kan bijdragen aan meer ontspanning, waardoor je beter met de pijn kan omgaan. Tijdens de ontsluiting kan je gebruik maken van je eigen douche of bad of je kan kiezen voor een bevalbad. Een bevalbad is ook geschikt om in te blijven zitten tijdens het persen. De baby wordt dan onder water geboren. 
 
 
 
 
 
Voordelen van een badbevalling:
Het warme water helpt je om meer te ontspannen en heeft daardoor een pijnstillend effect
Je hebt ervaart bewegingsvrijheid 
Je bewegingen voelen minder zwaar aan
Door de warmte is de kans op inscheuren of inknippen kleiner
Doordat de baby in het warme water geboren wordt, is de overgang geleidelijk en zijn baby’s vaak rustiger vlak na de geboorte
 
Onderzoeken kunnen plaatsvinden terwijl je in het bad zit. Denk hierbij aan luisteren naar de harttonen en het inwendig onderzoek. Er kunnen medische redenen zijn waardoor je niet in bad kan bevallen of waardoor je er op een bepaald moment uit moet. Wil jij graag in een bad bevallen of wil je er meer over weten?
Bespreek het met jouw verloskundige!
Kijk op: badbevallingen.nl/ voor het huren van een veilig, betrouwbaar en hygiënisch bevalbad.