English | Türk 

 

‘We houden bij Ella van mensen én van ons werk’

Maria - verloskundige

 

AANMELDEN

De 5 fasen van de bevalling

21-12-2018 - Ella

Hoe verschillend bevallingen ook kunnen verlopen, elke bevalling bestaat uit vijf fasen. De ontsluiting neemt daarvan drie fases voor haar rekening.
1.Aanloop/begin/latente fase

In deze fase (de eerste vier centimeters), komen de weeën regelmatig, ongeveer elke vijf minuten. De weeën zijn nog niet echt krachtig en duren niet erg lang. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond zacht wordt en dat de vorm van de baarmoedermond verandert.
De baarmoedermond heeft normaal gesproken de vorm van een ‘tuitje’. In deze fase verdwijnt deze vorm en wordt de baarmoedermond ‘plat’. Hierna kan de baarmoedermond pas opengaan: de ontsluiting. Het verschil van geen pijn naar regelmatig pijn is voor jou een groot verschil, zeker als je voor het eerst bevalt, als je goed kunt omgaan met de pijn wacht dan rustig even af tot de weeën sneller komen (3 á 4 minuten). Probeer het over je heen te laten komen. In het begin van deze fase is er namelijk nog geen ontsluiting meetbaar, en dat is niet bemoedigend om te horen. Aan het einde van deze fase is er vier centimeter meetbaar en dat geeft je een positiever gevoel.

2.Middenfase

In de middenfase van de ontsluiting (van vier tot acht centimeters) worden de weeën steeds sterker. Daar staat tegenover dat baarmoedermond steeds verder opengaat (ontsluiting).
De weeën komen meestal iedere twee tot drie minuten en houden één minuut aan. Je bent voortdurend bezig je grenzen te verleggen en je hebt ondersteuning en aanmoediging nodig om door te gaan. Na vijf centimeters kun je aftellen en dat ga je ook zeker doen. Meestal gaat de bevalling sneller na vijf centimeters.
Warm water wordt al eeuwen gebruikt tijdens de bevalling. Wellicht ga je in deze fase ook een douche of bad gebruiken om je zo comfortabel mogelijk te voelen.

3.Laatste fase

In de laatste fase van de ontsluiting komen de weeën korter op elkaar. Ze zijn heel sterk. Je hebt al je aandacht en kracht nodig om de weeën te kunnen opvangen en om tussendoor te ontspannen. In dit stadium van de bevalling ben je meestal minder aanspreekbaar, omdat je lichaam natuurlijke pijnstillers aanmaakt (endorfines). Desondanks wordt deze fase als zwaar ervaren. Intussen voel je ook goed aan dat de geboorte van je baby niet lang meer kan duren.
Ergens in deze fase krijg je dan drukgevoel, van onderen, tijdens een gedeelte van een wee. De baby komt met zijn hoofdje aanmerkelijk dieper en helpt mee om de laatste drie centimeters van de baarmoedermond open te duwen. Dit is de overgangsfase naar de persweeën toe. Hoe snel deze fase zal verlopen is afhankelijk van hoe snel de baby dieper komt.
Er kan nu wat ruimer bloedverlies optreden, omdat de baarmoedermond maximaal openstaat.
Het is belangrijk om te wachten tot je baarmoeder van bovenuit gaat duwen om je baby geboren te laten worden. In deze laatste fase zul je misschien af en toe wanhopig voelen, maar je naasten en wij zullen je hier doorheen coachen.
Persen en geboorte.

4.Fase van uitdrijving

De fase van de uitdrijving (het persen) is het laatste deel van de bevalling voordat de baby geboren wordt. Bij een eerste kind duurt het persen gemiddeld een uur. Bij een tweede of volgend kind gemiddeld vijftien minuten. Soms heb je al een poosje een hevig drukgevoel op je onderbuik, vagina en of op je darmen. Je gaat actief mee duwen en persen wanneer je baarmoeder in zijn geheel drukt van boven naar beneden.

Persen op eigen kracht kan, zonder de hulp van je baarmoeder, maar dat gaat veel moeizamer. 
Wij maken vaak gebruik van de baarkruk en het bad tijdens het persen. Wij hebben gezamenlijk heel duidelijk hetzelfde doel: zo goed en snel mogelijk de baby geboren laten worden. Wij volgen jou in de baringshouding waarin jij het beste in staat bent om zo goed mogelijk mee te persen.

5.Fase van loslating

De fase van de loslating (geboorte) van de moederkoek (placenta) behoort ook tot de bevalling. Deze loslating van de moederkoek vindt plaats in het eerste uur na de geboorte van de baby. Enkele (na)weeën zijn nodig om de moederkoek geboren te laten worden. Iedereen ervaart het als een opluchting als ook de moederkoek ‘geboren’ is.

Graag verwijzen wij naar het boek "zo beval ik" van Brun Kuipers, een boek over de diepe betekenis van geboorte en gezondheid.  Kijk op zobevalik.nl voor meer informatie.