English | Türk 

 

Na de bevalling

En dan eindelijk na heel lang wachten, dromen en na zeer hard werken, ligt je baby op je buik! De kraamtijd begint. Deze tijd verloopt voor iedereen anders. De kraamtijd is een heftige tijd waarin je kennis maakt met je baby.

 

AANMELDEN

Borstvoedings voorlichting Bij Ella 


De bijeenkomst wordt verzorgd door onze Borstvoedings coaches en is gratis voor cliënten van Ella. 
Je bent van harte welkom! Aanmelden kan hier
Aanmelden kan ook telefonisch: 070 360 62 86 bij de verloskundige of assistentes van Ella.
Eerstvolgende bijeenkomst:
donderdag 25 juli van 15.00 tot 16.30 uur

Locatie: Copernicusplein 14, 2561 VN Den Haag


Je kunt ook de presentatie bekijken op het youtube kanaal van Ella

 

 

 


Het geven van borstvoeding

Baby’s en moedermelk zijn voor elkaar gemaakt. Jouw lichaam en die van je baby zijn afgestemd op het maken, geven en krijgen van moedermelk.
Moedermelk beschermt tegen allergieën en ziekten en je hoeft het niet eens koel te bewaren.
Het is eenvoudig toe te dienen en, ook handig, het kost niets. Baby’s zijn er dol op.
Het is licht verteerbaar, verhoogt de weerstand en bevat allerlei stoffen die je baby beschermen tegen infecties en allergieën. Het geven van borstvoeding voorziet ook in de behoefte van je baby aan lichamelijk contact met jou.
 

 

 

Probeer de baby binnen een uur na de geboorte voor het eerst aan te leggen.

Baby’s zijn de eerste uren na de geboorte erg alert en wakker en klaar om te gaan oefenen aan de borst. Sommige baby’s ruiken of likken alleen wat aan de borst, andere pasgeborenen gaan direct zuigen. Als jij en je baby na de geboorte bij elkaar blijven, is het prachtig om te zien hoe de baby zelf zijn weg vindt naar je borst.
Dit snelle aanleggen na de geboorte heeft een ‘inprentend’ effect en is een goede start. Vooral de eerste dagen na de geboorte raden wij je aan om liggend de baby te voeden. De baby ligt helemaal op zijn zij, baby’s buik tegen jouw buik. De tepel tegenover de neus van de baby. De baby hoeft zijn hoofdje dan niet te draaien om de borst te pakken.
 

Houd het hoofdje van de baby iets lager dan het holletje van je elleboog. Houd je hand op de billetjes. Je andere hand ondersteunt de borst, zodat de tepelhof helemaal vrij blijft. Door heel zacht met de tepel alleen de bovenlip van de baby aan te raken, zal het mondje opengaan. Wacht tot de mond wijd open is, trek de baby dan met een snelle beweging tegen je aan. Het eerste aanzuigen kun je goed voelen, maar dit moet snel verminderen. Beide lipjes zijn mooi naar buiten gekruld. Het puntje van de neus en de kin mogen de borst best raken. Goed aangelegd kun je de baby onbeperkt laten drinken.
 

De baby geeft lang voordat hij begint te huilen al aan dat hij toe is aan een voeding. Dit gebeurt door kleine ‘seintjes’: een verandering in de ademhaling, het bewegen van het mondje of een armpje, kortom er zit beweging in de baby terwijl hij nog lijkt te slapen. Je kunt dit het beste zien en horen als de baby dicht bij je is, bijvoorbeeld in een wiegje naast je bed (dit noemen we rooming-in).
Wanneer je op dit rustige moment je baby de borst aanbiedt, kun je de baby in alle rust aanleggen. Als je wacht tot hij huilt, zal het aanleggen een stuk onrustiger gaan. De baby van de borst halen doe je het best door een schone pink in de mondhoek te stoppen en het vacuüm te verbreken, hierdoor laat de baby los.

Borstvoeding na een keizersnede

Na een keizersnede kan de baby niet binnen het uur aangelegd worden waardoor de productie vaak later op gang komt. Wil je ervoor zorgen dat je baby zo snel mogelijk na de keizersnede een beetje borstvoeding krijgt, dan kun je overwegen vanaf 37 weken zwangerschap met je handen je borsten te kolven. De druppels die eruit komen, kun je opvangen en invriezen. Die eerste druppeltjes voormelk (colostrum) zijn erg belangrijk, ze bevatten alle belangrijke voedingsstoffen en veel suiker. Overleg met je verloskundige als je denkt dat het voor jou handig is om vooraf al te beginnen met kolven.

 

Borstvoedingscoach

Een borstvoedingscoach kan je helpen als het geven van borstvoeding erg problematisch verloopt of als er bijzondere omstandigheden zijn. Je kunt haar advies vragen als je zwanger bent, in de kraamtijd en de tijd daarna, zolang je borstvoeding geeft of de borstvoeding wilt afbouwen. Je belt dan met de praktijk: 070-3606286 


Onze Borstvoedingscoach:
Rita is onze borstvoedingscoach, zij kan je bijstaan als je dit wilt. Je kunt bij haar terecht als een extra service voor cliënten van Ella Verloskundige Zorg. Wanneer je geen cliënte bent bij Ella, dan kun je ook om advies vragen, er zijn dan wel kosten aan verbonden.De borstvoedingscoaches kunnen je door verwijzen naar een lactatiekundige. Wanneer je een lactatiekundige bezoekt in het Centrum Jeugd en Gezin, dan is dit gratis. Wanneer je een lactatiekundige vraagt voor een huisbezoek dan zijn hier kosten aan verbonden. Veel verzekeraars vergoeden een consult van een lactatiekundige Zie zorgwijzer.nl voor een overzicht van verzekeraars.