English | Türk 

 

‘We houden bij Ella van mensen én van ons werk’

Maria - verloskundige

 

AANMELDEN

Een babymutsje van Ella

28-06-2019 - Ella

Waarom is een babymutsje belangrijk voor pasgeborenen?

Een groot gedeelte van je warmte verlies je via je hoofd. Dit geldt ook voor je baby, terwijl het voor hem extra belangrijk is om op temperatuur te blijven. Babymutsjes helpen daarbij. Bij de geboorte komt je baby vanuit een warme, vochtige omgeving – de baarmoeder – in een veel koudere wereld. Daarom wordt je baby snel afgedroogd, tegen de moeders warme huid aangelegd en bedekt met een doek. Een babymutsje is daarna bijna altijd onderdeel van de eerste outfit dat je baby draagt. Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is. Een andere factor die meespeelt is de temperatuur. Is het hartje zomer en komt de temperatuur in je huis niet onder de 25 graden, dan is een mutsje minder hard nodig dan wanneer je baby in de winter wordt geboren.
Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen. Na de eerste paar weken kan je het mutsje binnenshuis sowieso beter achterwege laten, je baby kan zichzelf dan goed op temperatuur houden en moet zijn warmte ook kwijt kunnen. Dit doet hij vooral via zijn hoofdje. Buiten hangt het van de temperatuur en de wind af of een mutsje nodig is.

Het babymutsje van Ella is ongewassen, bij het wassen liever geen wasverzachter gebruiken, in wasverzachters zitten geur- en kleurstoffen die je baby's huidje kunnen irriteren. Gebruik daarom – zeker de eerste maanden – geen wasverzachter voor de babykleertjes.
tekst gedeeltelijk van de site 24baby.nl