English | Türk 

 

‘We houden bij Ella van mensen én van ons werk’

Maria - verloskundige

 

AANMELDEN

Kinkhoestvaccinatie

01-10-2022 - Ella

Tot 16 december kun je  de vaccinatie zelf halen bij de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Je moet deze dan nog wel zelf betalen.
Vanaf 16 december wordt gestart met de vaccinatie van vrouwen die 32 weken of langer zwanger zijn. De zwangeren die op 16 december minder lang zwanger zijn dan32 weken, kunnen begin 2020 terecht voor de vaccinatie. Vanaf 2 december kun je een afspraak maken voor vaccinatie via het nummer: 0800 285 4070.
Wat is Kinkhoest?

Kinkhoest noemen ze ook wel de 100 dagen hoest.
Door te hoesten kun je een ander besmetten met de kinkhoestbacterie. Als je besmet bent, word je na twee weken verkouden.
Daarna krijg je koorts en erge hoestbuien. Voor baby’s is kinkhoest gevaarlijk. Van het hoesten raken ze zo uitgeput dat ze moeite krijgen met ademhalen.De longen kunnen onherstelbaar beschadigen en door zuurstoftekort kan blijvende hersenbeschadiging ontstaan. Antibiotica helpen in de eerste weken alleen tegen de koorts, maar werken niet tegen de lang aanhoudende hoestklachten. De laatste 20 jaar komt kinkhoest weer meer voor. Dat komt omdat de bacterie is veranderd, waardoor het vaccin minder goed werkt. Kinderen krijgen in hun eerste jaar vier keer een inenting en in hun vierde jaar nog eentje.
Ook zwangere vrouwen kunnen als zij dit willen ingeënt worden. Dan is hun baby ook in de eerste weken na de geboorte beschermd. Meer informatie:
www.cjgdenhaag.nl
www.rivm.nl/kinkhoest/kinkhoestvaccinatie-voor-zwangere-vrouwen