English | Türk 

 

‘We houden bij Ella van mensen én van ons werk’

Maria - verloskundige

 

AANMELDEN

Voor de vaders

01-06-2020 - Ella
Partners kunnen tijdens de zwangerschap heel verschillend reageren. De ene partner is heel betrokken en wil alles over de zwangerschap wilt weten. Soms is hij zo betrokken dat hij zelfs zwangerschapskwaaltjes krijgt, zoals misselijkheid en eetbuien. De andere partner houdt zich wat meer afzijdig en gaat zich pas echt verdiepen als de bevalling eraan komt of als de baby er al is. Partners kunnen de zwangerschapsperiode ook zien als de laatste kans om nog eens even goed te genieten van het ‘vrije leven’ of juist heel hard te gaan werken. Het is belangrijk om met elkaar te blijven praten en je verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Dit kan veel irritaties en onbegrip voorkomen!
Hoe kan je als partner bijdragen aan de zwangerschap en tijdens de kraamtijd? 
Hier volgen 10 tips.
  1. Als je rookt: stop met roken in haar omgeving.
  2. Stel veel ‘domme’ vragen aan de verloskundige of kraamverzorgster.
  3. Verwen haar: neem eens een bos bloemen mee, ga samen naar de film (of kijk een serie/film op Netflix) of neem eens een extra dag vrij als ze verlof heeft en ga samen iets leuks doen.
  4. Til de zware dingen voor haar: volle wasmanden, stofzuiger, boodschappen etc.
  5. Verdiep je in de eerder beschreven regelzaken en regel deze tijdig. 
  6. Maak de kinderkamer in orde. 
  7. Ga eens mee naar controles bij de verloskundige.
  8. Kook voor haar als ze moe en/of misselijk is tijdens de eerste maanden.
  9. Toon begrip als zij erg moe is. Een voetmassage kan ook helpen!
  10. Ook voor (aanstaande) opa’s en oma’s is het een nieuwe fase in hun leven waar ze over het algemeen vol van zijn. Laat dit gebeuren en praat samen over welke betrokkenheid je wel of niet wenselijk vindt.
 
Hormonale veranderingen bij mannen
Vader en moeder worden is een grote verandering in de relatie. Zowel emotioneel als hormonaal voor beide partners verandert er veel. Hormonale veranderingen bij mannen? Jazeker, ook bij mannen verandert de hormoonhuishouding onder invloed van de zwangerschap van de vrouw. Het testosteron daalt er komt meer prolactine, oestrogeen en cortisol vrij. Dit bevordert het zorggedrag. Als er sprake is van een sterke verbondenheid in de relatie zijn deze veranderingen sterker. Moet je je nu als man zorgen gaan maken om het dalen van je testosteron? Nee, deze veranderingen zijn tijdelijk maar kunnen wel verklaren waarom stellen in de zwangerschap soms meer behoefte hebben aan intimiteit en minder gemeenschap hebben. 
 
Praat met elkaar
Zowel voor mannen als vrouwen vinden dus veranderingen plaats op het vlak van seksualiteit.  Praat met elkaar over deze veranderingen. Vertel wat je nu juist wel fijn vindt en wat niet. Intimiteit blijft fijn voor iedereen, het liefdeshormoon oxytocine groeit hiervan.
Heb je vragen over je seksleven stel ze dan gerust aan je verloskundige. Vragen daarover zijn niet vreemd en onzekerheden kunnen vaak worden opgelost.

Deze tekst komt uit de online cursus Zwanger zonder zorgen, een aanrader voor ouders die zich samen willen voorbereiden op het ouderschap!