English | Türk 

 

‘We houden bij Ella van mensen én van ons werk’

Maria - verloskundige

 

AANMELDEN

Als het anders gaat

31-05-2020 - Ella

Sommige vrouwen kunnen met het verlies van een kindje goed verder leven, anderen hebben daar meer tijd voor nodig. Voor sommigen is een miskraam echter een zeer ingrijpende gebeurtenis waarna er tekenen zijn van een rouwproces. Het verlies van je kindje maakt het einde aan de zwangerschap, maar ook aan je (nabije) toekomstbeeld en je verwachtingen.

Verlies is verdriet. Verdriet is geen stemming, maar een proces dat in gang gezet wordt in reactie op verlies. Door het verlies raak je ook iets kwijt in jezelf, iets waaraan je al gehecht was. Met het verlies van je geliefde baby, raak je ook je zijnsvorm (idee, droom) kwijt. Verdriet is het pijnlijke proces waarin je overgaat van de ene zijnsvorm naar de andere, en waarin je het vaak niet weet. Verdriet is een meestal onoverzichtelijk proces voor jezelf. Chaos is de enige werkelijkheid die lijkt tot je langzaam weer begint te voelen dat er een nieuw leven nadert met nieuwe liefde.

Het verlies van een kindje gaat is niet alleen verdrietig maar gaat ook samen met teleurstelling, schuldgevoelens, boosheid, leegte en ongeloof. De verwerking doet ieder op zijn eigen manier. Belangrijk is om je gevoelens serieus te nemen en probeer er met anderen over te praten. Omdat het verlies voor de omgeving vaak onzichtbaar is, kan het prettig zijn om met mensen te praten. Ervaring leert dat het fijn is om je verhaal te kunnen delen, ook al is dat kwetsbaar en spannend. 

Praten na een miskraam

Steungroep na verlies van je baby.
Eens in de twee maanden organiseert Ella een bijeenkomst rond het verlies van een baby. De bijeenkomst is bedoelt voor ouders die te maken hebben gekregen met een miskraam, vroeggeboorte, overlijden in zwangerschap of na de bevalling. In verband met de Corona maatregelen zullen deze bijeenkomsten anders verlopen dan normaal maar je kunt je gerust aanmelden. Dit kan ook voor een kennis of vriendin die dit heeft meegemaakt. Aanmelden kan bij  Annemieke Hillen, rouw- & levenscounselor 
Meer informatie over een miskraam kun je vinden op: miskraamdenhaag.nl een initiatief van Ella verloskundige zorg.